Πρωτοποριακή ριζική κυστεκτομής σε μεταμοσχευμένο ασθενή


Η σπάνια αυτή επέμβαση είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Πουλάκη, Αν. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης, Γερμανίας, Διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής και του Ρομποτικού Ουρολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Metropolitan και αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια επέμβαση ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής έχει καταγραφεί παγκοσμίως μόνο μία φορά μέχρι σήμερα στη διεθνή βιβλιογραφία και αφορούσε τη δημιουργία ουρητηροειλεοστομίας (το λεγόμενο σακουλάκι).

Σύμφωνα με τον Δρ. Πουλάκη, η επέμβαση αυτή αποτελεί επιστημονική και ιατρική εξέλιξη. Η πρώτη διεξήχθη πριν 3 χρόνια σε ένα άνδρα 65 ετών, στον οποίο, μετά τη ρομποτική ριζική κυστεκτομή, δημιουργήθηκε νέα κύστη από λεπτό έντερο που συνδέθηκε ρομποτικά με την ουρήθρα και τον ουρητήρα του μεταμοσχευμένου νεφρού, ώστε να λειτουργεί όπως μία φυσιολογική ουροδόχος κύστη. Και όπως αναφέρει ο γιατρός, ο ασθενής είναι εγκρατής τρία χρόνια τώρα, διατηρεί τη στυτική του λειτουργία και ζει υγιής, χωρίς καμία ένδειξη υποτροπής ή μετάστασης του καρκίνου.

Οι επόμενες δύο επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από 1 χρόνο η μία και πριν από μία εβδομάδα η άλλη και αφορούν έναν άνδρα 58 ετών και μία γυναίκα 50 ετών, αντιστοίχως. Οι ασθενείς, μετά τη ρομποτική κυστεκτομή, δεν υποβλήθηκαν -λόγω της επέκτασης του καρκίνου- σε δημιουργία νέας κύστης από λεπτό έντερο, αλλά σε ρομποτική δημιουργία ουρητηροειλοστομίας (προσκόλληση-αναστόμωση του ουρητήρα του μεταμοσχευμένου νεφρού στο ένα άκρο τμήματος λεπτού εντέρου που αποκόπηκε από το υπόλοιπο, ενώ το άλλο άκρο προσκολλήθηκε -διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος- στο δέρμα, όπου προσαρμόζεται το λεγόμενο εξωτερικό σακουλάκι για τη συλλογή των ούρων).

Σύμφωνα με το Δρ. Πουλάκη, κανένας εκ των ασθενών δεν παρουσίασε κάποια επιπλοκή, η νεφρική λειτουργία παρέμεινε φυσιολογική και ανεπηρέαστη, ενώ δεν χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ούτε υποβλήθηκαν σε μετάγγιση αίματος. Επιπροσθέτως, δεν χρειάστηκαν οπιούχα αναλγητικά και πήραν εξιτήριο σε μόλις 4 με 5 ημέρες μετά την επέμβαση.

Σημαντικό σημείο, σύμφωνα με το γιατρό, είναι το γεγονός ότι κανείς εκ των ασθενών αυτών δεν χρειάστηκε να διακόψει τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, τα οποία από τη μία πλευρά διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του μεταμοσχευμένου νεφρού, ενώ από την άλλη αυξάνουν την προδιάθεση για αιμορραγίες και λοιμώξεις.

PIGI: naftemporiki Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

Share.